Tıbbi ve Aromatik Bitkiler

Tıbbî ve Aromatik Bitkiler Listesi Güncellendi

Sağlık Bakanlığı – TİTCK Bünyesinde yayınlanan Tıbbi Bitkiler Listesi güncellenmiştir. 

Tıbbi ve aromatik bitkilerin bir çoğu özel yetiştirme teknikleri istemekte ve ilk gelişme dönemlerinde yabancı otlarla rekabet edememektedirler. Bu nedenle tohum yatağı hazırlıkları, dikim-şaşırtma işlemleri, bakım ve hasat-harman işlemleri diğer birçok kültür bitkisine kıyasla çok daha fazla emek ve işgücü istemektedir. Her birinin tarımında spesifik bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu tür bitkilerin tarımına başlarken pazarın önceden bulunması, alım garantisi veren özel sektörle işbirliği yapıldıktan sonra tarımına başlanmasında fayda vardır.

Kekik, adaçayı, lavanta ve biberiye gibi bitkiler eğer çelikten yetiştirileceklerse şaşırtma sonrası ve ilk gelişme dönemlerinde plantasyonlarının mutlaka sulanmaya ihtiyaçları vardır. Biçim sonrası sulamalar çok yıllık bitkilerin rejenerasyon kabiliyetlerini arttırdığı gibi yeşil herba (aksan) verimlerini de arttırmaktadır. Bahsedilen bitkilerin (spesifik türleri hariç) soğuğa dayanımları iyidir. Son yıllarda dünyada bu türlerden bazılarının sıra arası mesafelerinin arttırılarak kurak alanlarda tarımlarının yapılmasına yönelik uygulamalara gidilmektedir.

Çeşitli Araştırma Enstitülerinde farklı tıbbi ve aromatik bitki ıslah araştırmaları yürütülmektedir buralardan iletişime geçildiği taktirde çeşit ya da populasyon niteliğinde tohum veya çelik almak mümkün olabilecektir.

      Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü: Anason, kekik, adaçayı, şevketibostan.

      Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü: Kimyon, çörekotu.

      Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü: Adaçayı, kekik, lavanta, dağçayı, biberiye, limonotu (Cymbopogon spp.)-çelik olarak.

      Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü: Kekik, ekinezya, limonotu (Lippia citriodora), mayıs papatyası, lavanta.

      Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü: Kekik, adaçayı, oğulotu, reyhan.

tibbi-bitkiler-listesi
tibbi-bitkiler-listesi
tibbi-bitkiler-listesi

Tıbbi ve aromatik bitkilerin arazide yetişen yabancı otlarla rekabete girmemesi ve iyi gelişmesi gerekmektedir. Hastalık zararları doğa koşullarında pek görülmemektedir fakat kültürel yetiştiricilikte bunlara dikkat edilerek uygun ilaçlama ve ruhsatlı ilaçlar kullanmak gerekmektedir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir