Sağlıklı Yaşamın Temeli: Temiz Damarlar

Damarlarımızın Temizliği

İnsan vücudundaki organların ve sistemlerin çalışması kan dolaşımının ne kadar iyi olduğuna bağlıdır. Kan dolaşımı, hem iç organlara oksijen ve besin taşınması hem de karbon dioksit ve metabolizmaya ait ürünlerin toplanması demektir. Çocukluk, ergenlik ve gençlik yıllarımızda daha fazla hareket ederiz, damarlarımız yeni, esnek ve temizdir. Organlara en üst düzeyde besin taşınır. Yaşlandıkça daha az hareket ederiz ve damarlarımız kirlenmeye başlar. Bu kirlenmenin birçok nedeni vardır. Kirlenme, sadece zarar verici (sigara içmek, kötü beslenme, çevre kirliliği, hareketsiz yaşam tarzı vb) faktörlerden kaynaklanmaz. Bazıları da yağ ve yağ benzeri maddelerin birikmesi (tüm organizmalarda görülür) gibi doğal sebeplerden kaynaklanır.

“Damarın kirlenmesi” ne demektir? Paslanmış bir soru borusu düşünün. Bu boruda ne olur? Suyun akması için daha fazla basınç gerekir ve üstelik suyun tadı bozuktur. İnsanın damarlarında da aynı şey yaşanır. Kolesterol ve diğer maddeler biriktikçe kanın geçebilmesi için daha fazla basınca ihtiyaç duyulur (damar kirliliği hipertansiyonun ana sebebidir), kanın içine yabancı maddeler karışır ve kan dolaşımı aksar. Bunun sonucu olarak da organlarda ve vücudun çalışma sisteminde değişiklikler meydana gelir. İnsanın cildi bile bir sistemdir.

Bedenin yaşlanması engellenemez. Dikkatli olursanız ve damarlarınızı temiz tutarsanız, vücudunuz mükemmel işleyişini sürdürür ve organlarınızda ya da eklemlerinizde ağrısız 20 yıl daha fazla yaşama şansınız olur. Diğer bir deyişle, damarlarınızı temizlemek ömrünüzü uzatır, sağlığınızı korur. Bu bir teoriden ibaret değildir.

damar

– “Kirli” damarlar ne tür hastalıklara neden olabilir?

Vücudun tamamı ceremesini çeker. Öncelikle doğrudan kan dolaşımına, bağlı organlar ve sistemler etkilenir. Yani kardiyovasküler sistem etkilenir.

Damarlardaki yabancı maddeler aşağıdaki hastalıkların görülmesine neden olabilir:

* Damar tıkanıklığı Damarlar işlevlerini iyi yerine getiremez: Kılcal damarlar tamamen tıkanır. Ana damarlarda yüksek seviyede kolesterol birikimi oluşur.
* İskemik kalp hastalığı. Kalp damarlarında düzenli kan yetersizliğinden kaynaklanır. Bunun nedeni de damarlarda biriken maddelerdir.
* Felç. Beyin dokusuna kan gitmesinin aksaması, sinir uçlarında ölüme neden olarak bazı fonksiyonların kaybedilmesine yol açar.
* Hipertansiyon. Biriken maddeler damar içinin daralmasına ve dolayısıyla kan basıncının artmasına neden olur.
* Varisli damarlar. Sadece bacaklarda değil (kadınlar için alarm demektir) vücut içinde de oluşur. Hemoroit, toplardamar genleşmesi sonucu oluşur.
* Toplardamar ve atardamar trombozu Damarlarda yabancı madde birikmesi tromboz oluşmasına ve damarın ölmesine neden olarak belli bir organın hücrelerinin ölmesine yol açar. Tromboz yapışık olduğu damar cidarından kopar ve kan dolaşımına girerse gittiği kalp damarını tıkayarak kalp krizine neden olabilir. Ölümle sonuçlanan kalp krizi vakalarının %70’inde bu durum gerçekleşir.

– Damarlarımızın tıkandığını gösteren başlıca belirtiler nelerdir?

* Migren
* Hafıza yitimi
* Kronik yorgunluk
* Uykusuzluk
* Cinsel sorunlar
* Görme ve duyma bozuklukları
* Yüksek tansiyon
* Solunum yetmezliği ve göğüs ağrısı
* Bacak cildinde renksizlik
* Adale ve eklem ağrısı

Bu belirtilerden birine sahip olup olmadığına bakılmaksızın 30 yaşın üstünde her insan her 5 yılda bir damarlarının temizliği için tedavi uygulamalıdır. Bu sayede sağlıklı bir yaşamınız olur.

Damarlar, özellikle yaşlı kişilerde, yabancı maddeleri toplar. Onun için sağlıklı beslenmeli, her gün hamburger patates kızartması yenmemelidir. Ağıza atılan her sucuk veya sahanda yumurta lokması, damarlarda belli bir miktarda kolesterol biriktirir. Bu işlem yıllar içinde artar.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir